lørdag den 22. november 2014


                     Naturpædagogiske aktiviteter.


Fisketur ved Åen.
 

Skær din egen fiskestang

Du kan let lave din egen fiskestang af en lige pind med snøre, bly, prop og krog.
Først laver du stangen. Skær dig en lige hasselkæp på omkring 120 cm. Den skal være 1 - 1 1/2 cm tyk. Skær med din kniv en lille rille rundt om spidsen af pinden i den tyndeste ende.Rillen skal ligge1,5 cm inde på pinden.Skær 150 cm fiskeline af og bind det fast omkring rillen i pinden med et dobbelthalvstik og et par knuder omkring egen part. Tjek at linen sidder godt fast.
 
I den anden ende af pinden kan du skære et lille hak, som du kan sætte linen fast i, når du ikke fisker med fiskestangen.
 
Sæt først flåd (prop) på linen 30 - 40 cm fra enden. Hvis du har købet et flod med et hul og en pind kan du justere det op og ned, når du kender vanddybden.
 
Sæt så dit synk på - altså en lille tung ting, som sidder 10 cm over krogen og holder den nede i vandet. Du kan købe et lille kuglerundt blylod med en revne i, som du kan klemme fast om snøren. Eller du kan binde en lille hulsten på.
 
Så er det tid at binde krogen fast nede i enden af fiskelinen. Linen er glat - og den er lettest at binde fast med en fiskerknude.
Fiskerknude
Træk linen igennem øjet i krogen. Sno den frie ende af linen 2 - 3 gange rundt om den anden ende af linen. Stik den frie ende af linen igennem det hul der er opstået mellem de to dele af linen nede ved krogen. Stram knuden. Tjek at den holder. Skær den resten af den frie ende af.
Madding
Som madding kan du bruge små kugler fra midten af et franskbrød, som du ruller i lidt spyt. Fiskene kan også rigtig godt lide majs fra en dåse, franskbrødsdej eller orm. Sæt forsigtigt din madding på krogen. Pas på du ikke får krogen i fingrene. Smid evt. lidt madding, f.eks. havregryn, ud i vandet for at tiltrække fiskene.
Fisk
Find en sø, hvor du gerne må fiske. Børn og unge under 18 år må fiske uden fiskekort. Voksne kan købe fiskekort på posthuset.
Stil dig ved bredden på et sted hvor der ikke er for mange siv, som krogen kan sætte sig fast i - og hvor der det bliver dybt lidt hurtigt. Hold fiskestangen lodret i den ene hånd og krogen i den anden hånd. Sving stangen og lad krogen svinge ud over vandet, så den lander nogle meter fra bredden.
 
Så er der ikke anet at gøre end at vente. Kig på dit flåd. Hvis det begynder at bevæge sig op og ned, skal du trække bestemt i din fiskestang, så fisken sætter sig fast på krogen. Hiv krogen ind - og se om du har fået bid.
 
Hvis du er så heldig, at der hænger en blank fisk og dingler for enden af linen, tager du omkring fisken, lægger den ned på jorden og tager forsigtigt krogen ud af dens mund. Læg fisken ned i en spand med vand og kig på den. Læg mærke til hvordan den bevæger sig - og hvordan den leder vand ind igennem munden og ud gennem gællerne. 
 
 .
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar