tirsdag den 18. november 2014

BIRKETRÆ

Birketræet er smukt og lysåbent med sine tynde grene og lysegrønne løv. Birken er nok det træ, der er lettest at kende med den hvide bark – også om vinteren. Birketræer kan blive 25-30 m høje alt efter, hvor de vokser. Birken har han- og hunrakler. Lige nu kan man se hanraklerne, som blev udviklet i løbet af sidste sommer. De modner samtidig med at knopperne folder sig ud. De bliver 4 cm lange, gulbrune og afgiver pollen. Det er det, der får allergi- kere til at nyse! På hunraklerne sidder selve frugterne, som skal bestøves af pollen. Hunraklerne kommer samtidig med de nye blade. De er grønne, korte og tynde.

Hvornår kom birken til Danmark? For ca. 10.000 år siden dominerede birk og fyr det dan- ske landskab. Birken var et af de første træer der etablerede sig da isen trak sig tilbage for 12.000 år siden. Den har lette frø med små vinger, der spredes over store afstande med vin- den og vandets hjælp.

Birk er i familie med el, hassel og avnbøg. De tilhører alle birkefamilien. Der er omkring 40 birke-arter i Europa, Asien og Amerika. Dun- og vortebirk er de eneste to, der er hjemmehørende i Dan- mark. Desuden fin- des en del indførte arter i haver.

Anvendelse
Stort set hele træet har været brugt til alverdens formål:
- Roden til seje spåner til f.eks. flettede kurve eller vidjer.
- Barken til bl.a. flettearbejde, husflid og husbyggeri.
- Veddet til møbler, ski, slæder, vogne, træsko, redskaber, trækul, tjære, brænde, papir, krydsfiner og parket.
 - Saften til birkevin, birkesaft og sirup.

Birk til finere papir? Træ består bl.a. af cellulosefibre, som man bruger til fremstilling af papir. I Skandinavien bruger man især gran, fyr og birk. Birk har korte fibre og er derfor velegnet til fint og glat papir. Cellulosefibre fra fyr og gran er ret lange, og er derfor egnede til papir med stor brudstyrke, men over- fladen bliver mindre jævn. I almindeligt A4-papir er ca. halvdelen af fibrene fra birk og resten fra nåletræ. Til pengesedler bruger man bomuldsfibre, der giver ekstra stærkt og bøjeligt papir.

Birk i tyggegummi Birk indeholder xylitol. Det er et sødestof, der ligner og smager ligesom sukker. Men mod- sat sukker er det bakteriehemmen- de og modvirker huller i tænderne.

Birkeblade i salat De friske ny udsprungne birkeblade kan du bruge til at krydre salaten med. Bland en god salat og tilsæt en håndfuld ny plukkede, hakkede blade.

Snaps af friske birkeskud Du skal bruge de friske birkeskud, før de folder sig ud til blade. Pluk en håndfuld og læg dem i et glas med tætsluttende låg. Overhæld skuddene med en smagsneutral snaps eller vodka. Den tid, snapsen skal trække, afhænger af, hvor megen smag, du ønsker, snapsen skal have. Smag efter et par dage. Skal den have mere smag, så lad den trække lidt længere. Snapsen får en fin lysegrøn farve.

Birkebark Barken fra birketræet har været anvendt til utallige formål allerede i stenalderen. Barken har bl.a. været brugt til husbyggeri, som underlag på græstørvstage og til flettede kurve, sko, tasker og meget mere. Birkebark er vandtæt, slidstærkt, smidigt og længe om at rådne. Barken kan gemmes i mange år, hvis den opbevares rigtigt. I Jættestuen i Øm har man fun- det birkebark, der er 5000 år gammelt.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar